‘Behandelen geen nut zonder vertrouwen in fysio’

Mitchell Piqué speelde ruim driehonderd wedstrijden in het betaalde voetbal. In 2013 beëindigde hij plotseling, voor de buitenwereld, zijn carrière. De verdediger kende negen clubs als werkgever, en bij veel van die clubs groeide de Amsterdammer uit tot publiekslieveling.quotepique

Warme clubs

Als Mitchell terugkijkt op zijn carrière, vindt hij dat hij bij traditionele en warme clubs heeft gespeeld. Hij werkte de jeugdopleiding van Ajax af waarna hij op 15 augustus 1999 debuteerde in een thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Dat seizoen kwam hij slechts twee keer in actie en dus werd hij een seizoen later verhuurd aan FC Twente. Na één seizoen in Enschede keerde hij weer terug naar Ajax. Veel speelde hij in Amsterdam niet, en na een half jaar op huurbasis bij HFC Haarlem tekende Piqué een contract bij RBC Roosendaal. Uiteindelijk speelde de verdediger ook voor TOP Oss,  Cambuur Leeuwarden, Excelsior, ADO Den Haag en Willem II.pique2

‘Elke club had zijn charmes. Maar ADO Den Haag en Excelsior staken er wel hoog bovenuit. Bij die clubs is het altijd een warm bad geweest. Het was altijd gezellig en wanneer we er moesten staan, stonden we er. Bij ADO Den Haag stond John van den Brom voor de groep en bij Excelsior Ton Lokhoff. Dat zijn trainers voor wie je als team echt door het vuur wilt gaan’.

TIA

In het seizoen 2012/2013 was Mitchell Piqué een vaste waarde bij Willem II. In februari 2013 werd Piqué tijdens een training getroffen door een TIA. ‘Eigenlijk weet bijna niemand dat ik een herseninfarct gehad heb. Het was voor mij wel moeilijk. Mijn moeder was niet lang ervoor overleden aan een hersenbloeding. Als ze dan bij jou een TIA constateren is dat erg schrikken natuurlijk’. Piqué kreeg goede ondersteuning van de artsen en de fysiotherapeut van Willem II. ‘Toen ik het veld weer op mocht kende ik geen angst. Alles was heel duidelijk aan mij uitgelegd’.
quotepique5Toch speelde de linkspoot geen wedstrijd in het betaalde voetbal meer na zijn TIA. ‘Bij Willem II werd mijn contracpique3t niet verlengd. Ik wilde wat anders en ben gaan zoeken naar een buitenlandse club’. Die zoektocht liep wat gestaag. ‘Ik heb een stage gelopen in Duitsland, dat was niet veel. Er was ook interesse uit Thailand en India, maar voor die avonturen moest ik zoveel inentingen hebben dat ik besloot om verder te zoeken’. Ook in Libanon lag een contract klaar. ‘Ik zou een contract gaan tekenen daar, maar vlak daarvoor waren er diverse bomaanslagen in hotels daar. Ik heb dat contract maar gelaten voor wat het was’.

Piqué staakte zijn zoektocht en besloot zijn carrière te beëindigen. ‘Door de TIA had ik er minder moeite mee om te stoppen met voetbal. Het was een wake-upcall. Ik kreeg door dat er meer was dan voetbal. Vanaf mijn zeventiende was ik actief in het betaald voetbal. Ik ging ermee naar bed en stond er mee op. Na de TIA ben ik meer gaan genieten van andere dingen’. De 36-jarige ex-prof besloot te gaan reizen en meer leuke dingen te doen.

Trainer

Vlak na zijn besluit om te stoppen kwam Piqué Chedric Seedorf, het broertje van, tegen. ‘Chedric vroeg of het trainersvak mij niet leuk leek. Daar had ik eigenlijk nog nooit echt over nagedacht. Hij vroeg of ik hem kon helpequotepique3n, want bij FC Almere was de trainer van de B1 opgestapt’. Zonder er echt over na te denken nam de Amsterdammer het team over. En met succes. ‘We werden twee jaar achterelkaar kampioen. Ik genoot steeds meer van het team en het trainersvak. Het gaf mij zoveel energie om de spelers beter te zien worden. Waar ik even klaar was met het voetbal, gaf dit ontzettend veel motivatie om weer betrokken te zijn met het spelletje. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden’.

2016-11-14-photo-00000102Terwijl hij het bij FC Almere ontzettend naar zijn zin had, assisteerde hij Richard Knopper bij ADO Den Haag O15. ‘Ik was inmiddels begonnen met een trainerscursus en ADO Den Haag wilde mij in eerste instantie een contract aanbieden. Dat was echter net in de periode dat er door de komst van Hui Wang, de Chinese investeerder die ADO kocht, op financieel gebied veel onduidelijk was. Daardoor kreeg ik geen contract’. Piqué haalde zijn trainersdiploma en maakte afgelopen zomer de overstap van FC Almere naar Almere City.

‘Nadat ik mijn cursus had afgerond nam Michel Kreek contact met mij op. Hij was toen nog hoofd jeugdopleiding bij Almere City. Hij wilde dat ik O16 ging trainen, maar omdat hij als assistent van Frank de Boer naar Inter vertrok, was dat nog even afwachten. Uiteindelijk tekende ik deze zomer een contract bij Almere City’.

Lichaam

‘Toen ik stopte met voetbal vond ik het wel belangrijk om gezond te blijven leven. Zeker na mijn TIA lette ik goed op mijn gezondheid. Ik stond iedere dag op het veld, dan is de overstap naar helemaal niks te groot’. Hij volgde een dieet en binnen no time raakte hij tien kilo kwijt. ‘Ik kwam via Leen van Steensel in aanraking met het dieet. Hij vertelde mij laatst dat hij er spijt van had dat hij het dieet niet tijdens zijn carrière gevolgd had. Ik weet het niet, je moet tijdens je carrière veel koolhydraten eten, dat past niet in dit dieet’.

Wijze les

Piqué wil voetballers een wijze les meegeven. ‘Je hoort vaak dat profvoetballers het voetbal niet kunnen combineren met een studie. Dat vind ik onzin. Er zijn weinig beroepen waar je zoveel vrije tijd kent. Vaak ben je al aan het begin van de middag klaar. Veel spelers gaan dan thuis op de bank liggen playstationen, maar ze kunnen beter een extra taal gaan quotepique4leren. Stel dat jij later in Italië of Spanje gaat voetballen, dan is het wel handig als je ook een andere taal dan Nederlands spreekt’.

Zelf is Piqué bezig met een cursus Spaans en wil hij Italiaans gaan leren. ‘Ook als trainerpique4 is het belangrijk om vreemde talen onder de knie te krijgen. Stel dat ik plotseling bij de hoofdmacht betrokken word. Daar heb je ook buitenlandse spelers met wie je moet communiceren. Ik vind het beschamend als ik Louis van Gaal Engels hoor praten. Mijn zoontje is dertien jaar en spreekt al beter Engels dan Van Gaal en Conté’.

Jeugdopleiding

Mitchell doorliep zelf de jeugdopleiding van Ajax, maar ziet veel verschillen in de jeugdopleidingen van nu en toen. ‘Vroeger was het veel socialer, er waren nog geen mobieltjes dus het enige wat we hadden was elkaar. Dat mis ik nu wel. Vroeger was niet alles beter hoor, wij hadden ook een Nintendo. Daarnaast zijn er op andere gebieden in de jeugdopleiding wel veel stappen gemaakt’.

‘Op medisch gebied bijvoorbeeld. Door de ontwikkeling van technologie zijn er effectievere manieren gevonden om spelers sneller en beter te laten herstellen. Dat komt een speler alleen maar ten goede. Waar een speler er vijftien quote6jaar geleden drie maanden uitslag, staat hij nu binnen twee weken weer op het veld’. Bij Almere City is er nog wel ruimte voor verbetering op het gebied van fysio’s. ‘Bij Almere City werken we met veel fysiotherapeuten. Het komt vaak voor dat een speler elke week door een andere fysiotherapeut behandeld wordt. Ik heb liever dat een speler altijd door dezelfde fysiotherapeut behandeld wordt. Vaak weet ik niet wanneer een speler wedstrijdfit is, omdat elke fysio wat anders zegt’.

Toen Piqué bij ADO Den Haag speelde brak hij zijn middenvoetsbeentje. ‘Ik kreeg een trap op mijn voet en volgens de medische staf van ADO viel het allemaal wel mee. De pijn hield aan en uiteindelijk bracht Aleksandar Rankovic mij naar zijn fysiotherapeut. Die keek heel anders naar de blessure en verwees mij door naar een specialist. Uiteindelijk bleek er dus een breuk te zitten. Het belangrijkste aan een fysiotherapeut is vertrouwen. De fysiotherapeut van Rankovic is mijn vaste fysiotherapeut geworden. Voel jij geen vertrouwen bij je fysiotherapeut, dan heeft behandelen ook weinig zin’ sluit Piqué af.

‘Behandelen geen nut zonder vertrouwen in fysio’
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *