Weer een kruisband gesneuveld

Het is tweede paasdag als vandaag mijn telefoon gaat. Ik bel iets later terug, het is een van mijn vaste cliënten. Hij vraagt of ik toevallig vandaag nog tijd heb want hij heeft mijn hulp nodig. In zijn wedstrijd van afgelopen zaterdag blokkeerde iemand zijn been, ging vervolgens door zijn knie en nu kan hij zijn knie eigenlijk al twee dagen niet tot nauwelijks belasten en moeilijk bewegen. Het voelt niet goed zegt hij. Het verhaal wat hij me kort vertelt doet me direct denken aan een kruisband blessure.

Eind van de middag heb ik nog een gaatje en komt hij langs. Hij vertelt wat er precies is gebeurd en gaat op mijn behandelbank liggen. Ondertussen schieten er bij mij een paar mogelijkheden door mijn hoofd. Ik plaats mijn knie onder zijn knie. Een hand op zijn bovenbeen en een om zijn onderbeen en voer de eerste test uit, die voor de voorstekruisband. En dan enkele seconden later weet ik eigenlijk al wat er aan de hand is. Maar om het verhaal richting mijn cliënt compleet te maken voer ik nog wat testen uit om nog eventuele andere bijkomende schade te constateren.

Het antwoord op de vraag

Vragend kijkt mijn cliënt me aan. ‘En Annemieke?’  bevestigd hij zijn vragende blik. Ik vertel hem dat ik met grote zekerheid kan zeggen dat hij zijn voorste kruisband heeft afgescheurd. En mogelijk ook schade heeft aan zijn binnenste meniscus. Daarna spreken we samen door wat hij nu moet doen. Ook bespreken we wat een bevestiging van de orthopeed middels een MRI voor hem en zijn (amateur)voetbalcarrière zou betekenen.

Blessures voorkomen en kennis opdoen

Nooit leuk zo’n gesprek. Het is en blijft toch wel een van de vervelendste ‘voetbal’blessures die er zijn. Inmiddels weet ik niet meer hoeveel kruisband blessures ik heb gediagnosticeerd, maar bij de cliënt hakt het het er altijd wel in en dat blijft altijd wel even in mijn hoofd zitten. En probeer dan ook altijd zoveel mogelijk voor mijn cliënt te doen bij een vervelende blessure. Door verwijzen naar passend specialist en daarmee contact leggen voor een snel consult en natuurlijk adviezen voor een zo snel mogelijk herstel. Ik weet dat ik niks meer kan doen aan het ontstaan van deze blessure, maar wil mijn cliënten wel helpen met een zo snel mogelijk, ‘veilig’ herstel en het voorkomen van nieuwe blessures in de toekomst.

En precies dat het voorkomen van nieuwe blessures in de toekomst vind ik zo’n geweldige uitdaging. Ik geloof niet dat er ergens iemand zit te wachten op een kruisband blessure of een andere langdurige blessure. Mogelijk wel op de kennis die de meesten op doen tijdens zo’n traject. De kennis die de meeste voetballers op doen tijdens een ernstige blessure geeft hun carrière een boost en een andere wending. In ieder geval meer bewustwording over het lichaam, Wat zou het nou gaaf zijn als je die kennis kunt opdoen zonder die ernstige blessure. En hoe je dus zo blessures kan voorkomen.

Ik weet ook wel dat dit niet de laatste kruisband zal zijn die op het voetbalveld sneuvelt, maar elke kruisband is er voor mij 1 te veel!

 

 

 

 

Weer een kruisband gesneuveld
Getagd op:                        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *